Minulý rok 2023

2. ledna 2024

Rok 2023 ve sboru trochu jinak.

Minulý rok 2023
2. ledna 2024 - Minulý rok 2023

Dávejte si dobrý pozor na to, jak žijete. Nepromarněte tento čas v novém roce 2023 říkal apoštol Pavel nejen efezským ale i ostravským. Eliška Geislerová se stala druhou farářkou sboru na půl úvazku i když po celý rok byla na pracovní neschopnosti, mateřské a pak i rodičovské dovolené. Při ekumenické bohoslužbě v katedrále se v den třicátého výročí od vzniku samostatné České republiky modlili ostravští křesťané. Konal se vánoční večírek. Sboroví kazatelé si nechali ušít nové taláry. To, máme proti sobě, že jsme malomyslní, chybí nám otevřenost v rozhovorech, neuneseme kritiku a bojíme se ji sdělit, utápíme se ve věcech hospodářských na úkor věci duchovních napsali na základě Zjevení 2-3 účastníci biblické hodiny. Bylo změněno číslo účtu pro saláry a dary na potřeby sboru.

Pohádkové postavy se zúčastnily karnevalu. Říkala jsem si, že takovou práci dlouho dělat nevydržím. No a bylo z toho téměř 18 let řekla při svém odchodu z funkce kostelnice Jana Krejčí. Starší rozhodli, že začnou hledat kostelníka/kostelnicí. Květuše Tostová oslavila 100. narozeniny. Ve farním bytě byla vyměněná kachlová kamna za krbová.

Velikonoční tvoření bylo pro radost. Po více než půl století odešla ze staršovstva Jana Hašková a bylo zvoleno nové staršovstvo.

Starší šli do divadla. Na velikonoční neděli se ve sboru konalo 6 křtů a jeden přestup. Svou pozicí ve funkci kurátora a místokurátorky obsadili zkušení Michael Waloschek a Dita Bartolšicová. Zavzpomínali jsme na věrné účastníky kavárničky, kteří již zemřeli. Jsme vděčni za jejich životy napsala k oslavám 20. let od vzniku kavárničky Jaroslava Drozdová, která 8 měsíců na to taktéž zemřela. Sborový výlet zavítal na Osoblahu.

Eva, Adam a Matěj byli konfirmování. Po několika letech strávených v dílně pražského uměleckého kováře vrátil se do sboru kalich k vysluhování večeře Páně. Bylo pořízeno hřiště pro Ringo, nůžkový stan 2x2m a nové turistické razítko kostela. Návrh proměny presbyterny od Adama Lokajíčka byl realizován.

Velký úspěch v rámci Noci kostelů měly „buchty od Aničky a Kryštofa“, grill Tomáše a Judit a káva s farářkou. Na zahradě se opékalo. Vznikla sborová skupinka Modlitby matek. Výletníci zamířili k tolerančnímu památníku na úpatí Goduly.

Byl vyměněn kotel v sále Třanovského. Staršovstvo přemýšlelo o rozvojovém plánu sboru. Sedmičlenná skupinka se vydala na Letní biblickou školu do Trhanova. Sbor v Purley nemá skoro žádné mladé členy. Přesto jsou jeho členové duchem mladí a velmi aktivní. Ochotně a s grácií se ujali nás všech napsal o 17. partnerské konferencí Marek Skotnica.

Pár dní po nočním průchodu Stezky mrtvých nás dokonce čekalo něco mnohem děsivějšího: po večerním nástupu se nad námi přehnala pořádná bouřka, ale úspěšně jsme ji zahnali hlasitým zpěvem a Vítr se ztiší se stal mírně prorocký. Dokonce, jak se zpívalo v naší ranní: „Pad vichřicí strom“ (či tři!) napsala o dění na letním táboře pro děti Eliška Vlčinská. Bohoslužby vedl Michael Waloschek se svým synem, Václavem. Sešlo se stínové staršovstvo.

Sborový víkend se konal v Horní Lipové. Starší rozhodli, že přestanou hledat kostelníka/kostelnicí. Proběhla první fáze oprav střechy na sborovém domě. Dorost oslavil začátek nového katechetického roku novým fotbálkem v klubovně. Město Ostrava a mnoho dalších dobrodinců, nejen nákupem sklíček udělaných Elvírou Krupovou, přispělo na opravu tři figurálních vitráži kostele.

U Bělského lesa lítali draci. Ve sboru, ve kterém v roce 2023 působily dvě farářky, bylo připomenuto, že před 70. lety ostravský sbor hlasoval proti ordinaci žen. V rámci projektu Otevřené chrámy do kostela zavítalo 3312 turistů.

V kostele se nejdřív strašilo a pak připomínalo 116. výročí posvěcení kostela. 29. ročník Ostravského listopadání nabídl koncerty v DOCKu a Provozu. Den válečných veteránů připomněl jejích člen, Alan Kantor. Před kostelem se bubnovalo. Proběhla vánoční dílna. Červená středa poprvé rozsvítila kostel.

Křesťanská služba připravila balíčky pro seniory. Šneček a klokaní měli velký úspěch během vánoční hry “Na arše v šest”. Mohl by to být takový spojovací prvek – symbol společného očekávání Vánoc i toho, že se to týká každého z nás řekla Pavla Machová a začala novou tradicí – dělání sborového betlému. Má-li kdo z vás nedostatek moudrosti, ať prosí Boha dle Jakuba 1,5 i v roce 2024.

Ewa Jelinek